Mesem Hakkında Her Şey
Mesleki Eğitim Merkezi Nedir
Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Nedir, Kimler Kayıt Olabilir. Mesleki Eğitim Merkezlerine Kayıt Tarihleri, Mesleki Eğitim Merkezlerindeki Meslek Dalları, Başvuru Koşulları, Gerekli Belgeler, Nakiş İşlemleri, Bölümleri Alan Ve Dalları.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde 34 Alan, 184 Farklı Dalda İstediğiniz Eğitime Başvuru Yapabilirsiniz.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenciler Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İse İşletmelerde Pratik Eğitim Alır.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenciler İlgi Ve Yetenekleri Olduğu Meslek Alanında Hem Çalışarak Hem Okuyarak Eğitim Alır. Eğitim Süresi 4 Yıldır.
Meslek Liselerinden Farklı Olarak Okul Eğitimi Haftada Bir Gündür. Diğer Günlerde İşletmelerde Mesleki Eğitim Yapılır.
İşletmelerde Mesleki Eğitim İlk Seneden Son Seneye Kadar Devam Eder. Üçüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Kalfalık Sınavına, Dördüncü Yılın Sonunda İse Ustalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Belge Verilir.
Öğrencilerin Lise Diploması Alabilmeleri İçin Millî Eğitim Bakanlığınca Belirlenen Fark Derslerini Tamamlamaları Gerekir
Mesleki Eğitim Merkezi Nedir
Mesem Mesleki Eğitim Merkezi Nedir, Kimler Kayıt Olabilir. Mesleki Eğitim Merkezlerine Kayıt Tarihleri, Mesleki Eğitim Merkezlerindeki Meslek Dalları, Başvuru Koşulları, Gerekli Belgeler, Nakiş İşlemleri, Bölümleri Alan Ve Dalları.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde 34 Alan, 184 Farklı Dalda İstediğiniz Eğitime Başvuru Yapabilirsiniz.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenciler Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İse İşletmelerde Pratik Eğitim Alır.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Öğrenciler İlgi Ve Yetenekleri Olduğu Meslek Alanında Hem Çalışarak Hem Okuyarak Eğitim Alır. Eğitim Süresi 4 Yıldır.
Meslek Liselerinden Farklı Olarak Okul Eğitimi Haftada Bir Gündür. Diğer Günlerde İşletmelerde Mesleki Eğitim Yapılır.
İşletmelerde Mesleki Eğitim İlk Seneden Son Seneye Kadar Devam Eder. Üçüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Kalfalık Sınavına, Dördüncü Yılın Sonunda İse Ustalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Belge Verilir.
Öğrencilerin Lise Diploması Alabilmeleri İçin Millî Eğitim Bakanlığınca Belirlenen Fark Derslerini Tamamlamaları Gerekir.
Mesleki Eğitim Merkezlerine Kimler Başvurabilir?
Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencileri Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İşletmelerde Pratik Eğitim Alır. Bu Doğrultuda Mesleki Eğitim Merkezlerine Kayıt Olma Şartları:
• En Az Ortaokul Veya İmam Hatip Ortaokulunu Bitirmiş Olmak.
• Sağlık Durumu İlgili Mesleğin Öğrenimine Elverişli Olmak. Bu Durum Gerektiğinde Sağlık/Sağlık Kurulu Raporuyla Belgelendirilir.
• Kayıt Olacağı Meslek Dalı İle İlgili Bir İş Yeriyle Sözleşme İmzalamak (Sözleşme İmzalanacak İş Yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” Sahip Bir Usta Bulunması Gerekir).
• Kayıt İçin Yaş Sınırı Yoktur.
• Öğrenci Kayıtları Yıl Boyu Devam Eder.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Okuyan Öğrencilere 11. Sınıfın Sonunda Kalfalık Belgesi, 12. Sınıfın Sonunda İse Ustalık Belgesi Verilecektir.
Yapılan Yeni Düzenleme İle 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı İtibarı İle Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencileri Lise Diploması Alabilecektir.
En Az Ortaokul Mezunu Olup Zorunlu Eğitim Çağında Olanlar Ve Ondokuz Yaşından Gün Almış Olanlardan Da Yaşlarına Ve Eğitim Seviyelerine Uygun Olarak Düzenlenecek Mesleki Eğitim Programlarına Göre Çıraklık Eğitimine Alınabilir.
Nasıl Başvurulur
Mesleki eğitim merkezine kayıt şartlarını taşıyorsanız; bir işletmede çalışıyorsanız veya bir işletmede çalışmıyor ancak mesleki eğitim almak istiyorsanız,
Kimlik bilgilerinizle birlikte size en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine müracaat edebilirsiniz.
Herhangi bir işletmede çalışmıyorsanız; meslek seçimi ve işletme bulma konusunda mesleki eğitim merkezinden rehberlik ve yönlendirme alabilirsiniz.
Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar.
Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir.
Öğrencinin sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl boyunca devam eder.
Haftada 1 Gün Okulda Teorik Eğitim, 4 Gün İse İşletmelerde Beceri Eğitimi Alınır.
Çıraklık Eğitimi 3 Yıl Sürer. Bu Süreçte En Az Asgari Ücretin %30’u Kadar Maaş Verilir.
Üçüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Kalfalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Kalfalık Belgesi Verilir.
Kalfalık Eğitimi 1 Yıl Sürer. Bu Süreçte Asgari Ücretin En Az %50’si Kadar Maaş Verilir.
Dördüncü Yılın Sonunda Öğrenciler Ustalık Sınavına Alınır. Başarılı Olanlara Ustalık Belgesi Verilir. Böylece Kendi İş Yerlerini Açabilirler.
Ustalar, Alacakları İş Pedagojisi Eğitimi İle ‘Usta Öğretici’ Belgesine Sahip Olabilir.
Mesleki Eğitim Merkezlerinin Avantajları
184 Farklı Dalda Mesleki Eğitim
Ortaokul Mezunlarına Zorunlu Lise Eğitimini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Tamamlayabilme Fırsatı
Meslek Lisesi Diploması
Eğitim Alanlarında %88 İstihdam Oranı
9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencilerine Asgari Ücretin En Az %30’u Kadar Maaş İmkânı
12. Sınıftaki Kalfalara Asgari Ücretin En Az Yarısı Kadar Maaş İmkânı
9. Sınıftan İtibaren İş Kazaları Ve Meslek Hastalıklarına Karşı Sigorta
Ustalık Belgesi Ve Kendi İş Yerini Açma Fırsatı
Lise Ve Üniversite Mezunlarına En Çok Sekiz Ayda Meslek Sahibi Olma İmkânı
Mesleki Eğitim, 255 Organize Sanayi Bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosunun Açılmasıyla Her Geçen Gün Daha Da Güçleniyor.
Millî Eğitim Bakanlığı İle Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Arasında İmzalanan “Mesleki Ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü” Kapsamında Mesleki Eğitim Merkezlerini Organize Sanayi Bölgeleri İçerisinde Konumlandırılarak Eğitimle Sanayi Arasındaki Koordinasyonunun Daha Yakından Sağlanması Amaçlanıyor.
“Mesleki Ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü” İle 77 İldeki 251 Organize Sanayi Bölgesi İle 4 İldeki 4 Sanayi Sitesi, En Az Bir Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Ya Da Mesleki Eğitim Merkeziyle Eşleştirildi.
Yani Toplam 255 Sanayi Bölgesinde 255 Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Bürosu Bulunuyor.
Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki Ve Teknik Eğitim Alan Öğrencilerin Staj Ve İşbaşı Eğitimlerini Yapabilecekleri Birçok Kurumun Bir Arada Olması, Uygulamaya Dönük Becerilerini Geliştirmeleri İçin Öğrencilere Çeşitli Fırsatlar Sunuyor.
OSB’lerdeki Mesleki Eğitim Merkezlerinin Yaygınlaştırılmasının, Mezunların İstihdam Olanaklarını Zenginleştireceği Ve İşbaşı Eğitimi Yaptığı İşletmede İstihdam Edilen Mezun Oranını %75 Artıracağı Öngörülüyor.
Böylece OSB’lerde Uygulamalı Eğitimle Yetişen Mesleki Eğitim Merkezi Mezunları İle Özel Sektörün Usta Ve Kalfa İhtiyacının Karşılanması Amaçlanıyor.
Mesleki Eğitim Merkezlerinden Lise Ve Üniversite Mezunları Faydalanabilir Mi?
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Lise Ve Üniversite Mezunlarına İstedikleri Bir Alandaki Mesleki Eğitim Merkezi Programını, Eğitim Sürecinde Ücret De Alarak, En Çok 8 Ayda Tamamlama Ve İş Gücü Piyasasına Geçme İmkanı Sağlanır.
Bu Sayede Farklı Eğitim Kurumlarından Mezun Olan Öğrenciler De İşgücü Piyasasına Geçme Fırsatı Bulabilir.
Mesleki Eğitim Verilen Tüm Alanlarda, Sektörlerin Güçlü Temsilcileriyle İşbirlikleri Gerçekleştirilmektedir.
Mesleki Eğitim Merkezlerine Nasıl Başvurulabilir?
• Başvuru Şartlarını Taşımak Koşuluyla, Mevcutta Bir İşletmede Çalışanlar Veya İşletmede Çalışmayıp Mesleki Eğitim Almak İsteyen Adaylar Kimlik Bilgileriyle Birlikte En Yakın Mesleki Eğitim Merkezine Veya Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine Bizzat Müracaat Edebilir.
• Herhangi Bir İşletmede Çalışmayanlar; Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Meslek Seçimi Ve İşletme Bulma Konusunda Rehberlik Ve Yönlendirme Hizmeti Alabilirler.
• Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt; Okul, İşletme Ve Öğrenci/Veli Arasında “İşletmelerde Mesleki Eğitim Sözleşmesinin” İmzalanmasıyla Başlar.
• Öğrenci E-MESEM Sistemine Okul Tarafından Kaydedilir.
• Öğrenci Kayıt Olduğu Andan İtibaren Meslek Hastalıkları, İş Kazalarına Karşı Sigortası İle Maaşı Başlar, Öğrenim Süresi Boyunca Devam Eder.
Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencilerin Maaşları
9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencilerine En Az Asgari Ücretin Yüzde 30’u.
12. Sınıf Öğrencilerine İse Asgari Ücretin En Az Yüzde 50’si
Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvuru Süreci Ve Aşamaları
• Mesleki Eğitim Merkezleri Tüm İllerde Bulunmaktadır.
• En Az Ortaokul Mezunu Olan Adaylar Yıl Boyunca Kayıt Yaptırabilir.
• 184 Farklı Dalda Başvuru Yapılabilmektedir.
• Haftada 1 Gün Okulda Teorik, 4 Gün İse İşletmelerde Beceri Eğitimi Verilmektedir.
• Çıraklık Eğitimi 3 Yıl, Kalfalık Eğitimi 1 Yıl Sürmektedir.
• Mesleki Eğitim Merkezine Devam Eden 9,10 Ve 11. Sınıf Öğrencileri Asgari Ücretin En Az %30’unu, 12. Sınıf Öğrencileri Asgari Ücretin En Az Yarısı Kadar Maaş Alırlar.
• Mesleki Eğitim Merkezi Mezunları “Ustalık Belgesi” İle “Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması” Alarak Kendi İş Yerlerini Açabilirler.
• Ustalık Belgesine Sahip Olanlar Çırak Öğrenci İstihdamı İçin “İş Pedagojisi Eğitimi” İle “Usta Öğretici” Belgesine Sahip Olurlar.
Mesleki Eğitim Merkezine Nakil İşlemleri
• 9. Sınıf Öğrencileri İle Ara Sınıflarda Olup Aynı Alandan Mesleki Eğitim Merkezi Programına Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrenciler, Bulundukları Sınıf Seviyesinden Zamana Bağlı Olmaksızın Ve Dönem Kaybetmeden Nakil Ve Geçiş Yapabilecek,
• Farklı Bir Alandan Veya Diğer Okul Türlerinden Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen 10, 11 Ve 12. Sınıf Öğrencileri İse İkinci Dönemin Başlangıcına Kadar Nakil Ve Geçiş Yapmış Olmaları Halinde 10. Sınıf Seviyesinden Eğitime Devam Edebilecek. İkinci Dönemin Başlangıcından Sonra Nakil Ve Geçiş Yapmak İsteyen Öğrencilerin Mesleki Eğitime Hazırlık Amacıyla Yalnız İşletmede Mesleki Eğitim Almak Üzere Kayıtları Yapılacak Ve Bu Öğrenciler De İlgili Okulun Toplam Öğrenci Sayısına Dâhil Edilecek.
• Bu Öğrencilerin Nakil Ve Geçiş İşlemleri E-Okul Sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt Sayfasından Yapılacak.
• Başvurular Ve Meslekî Eğitim Merkezi İrtibat Numarası Sayfamızda Yer Alıyor.
Mesleki Eğitim Merkezleri Ne Gibi Avantajlar Sağlıyor?
• 34 Alan Ve 184 Farklı Dalda Mesleki Eğitim İmkânı
• Ortaokulu Bitirenlere Zorunlu Lise Eğitimini Mesleki Eğitim Merkezlerinde Tamamlayabilme Fırsatı
• 9. Sınıftan İtibaren İş Kazaları, Meslek Hastalıklarına Karşı Sigorta
• 9, 10 Ve 11. Sınıf Öğrencilerine Asgari Ücretin En Az %30’u,
• 12. Sınıftaki Kalfalara Asgari Ücretin En Az Yarısı Kadar Maaş İmkânı
• Ustalık Belgesi, Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması Ve Kendi İş Yerini Açma Fırsatı
• Mezun Olduğu Alanda %88 İstihdam Oranı
Verilen Belgeler
Kalfalık Belgesi
Ustalık Belgesi
Usta Öğreticilik Belgesi
Meslek Lisesi Diploması
Mesleki Eğitim Merkezleri 184 Farklı Dalda Mesleki Eğitim. Yaş Sınırı Olmaksızın En Az Ortaokul Mezun Herkes İçin Kayıt İmkanı Sunuyor.
9. Sınıfa Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler
1- En az Ortaokul mezunu olmaları,mezun olduğu okuldan ortaokul diploması veya mezun olduğuna dair imzalı mühürlü yazı
2- Herhangi bir lisede kaydı olanlar,kayıtlı oldukları okuldan (Tasdikname) öğrenci durum belgesi almaları,
3-Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi
4- Kayıt olacak çırak adına SGK’dan alınacak müstahaklık belgesi
5- Kayıt olacağı öğrenci dosyasında çırağa ait yeni çekilmiş bir adet fotoğraf
6- Kayıt olacak çırağa ait kimlik fotokopisi
7- sağlık raporu
Herhangi Bir Lisenin 10. Sınıfında Okurken Ayrılan Ve Merkezimize Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler
1- Herhangi bir lisede 10.sınıfta kaydı olanlar, kayıtlı oldukları okuldan (Tasdikname) öğrenci durum belgesi ve yanında ders notlarını gösteren transkript almaları gerekmektedir.
2-Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi olmak zorundadır
3- Kayıt olacak çırak adına SGK’dan alınacak müstahaklık belgesi
4- Kayıt olacağı öğrenci dosyasında çırağa ait yeni çekilmiş bir adet fotoğraf
5- Kayıt olacak çırağa ait kimlik fotokopisi
6- sağlık raporu
Herhangi Bir Lisenin 11. Sınıfında Okurken Ayrılan Ve Merkezimize Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler
1- Herhangi bir lisede 11.sınıfta kaydı olanlar, kayıtlı oldukları okuldan (Tasdikname) öğrenci durum belgesi ve yanında ders notlarını gösteren transkript almaları gerekmektedir.
2-Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi olmak zorundadır
3- Kayıt olacak çırak adına SGK’dan alınacak müstahaklık belgesi
4- Kayıt olacağı öğrenci dosyasında çırağa ait yeni çekilmiş bir adet fotoğraf
5- Kayıt olacak çırağa ait kimlik fotokopisi
6- sağlık raporu
12.Sınıfa (Ustalık Eğitimi) Kayıt Olacaklardan İstenen Belgeler
1- En az ortaokul diploması
2- Kalfalık belgesinin aslı ve fotokopisi
3- Seçmiş olduğu meslek dalıyla ilgili çalıştığı işyerinde mevcut olan kişiye ait ustalık ve usta öğreticilik belgesi
4- SGK’dan alınacak müstahaklık belgesi
5- 1 adet biyometrik fotoğraf
6- Kimlik fotokopisi
7- sağlık raporu
Usta Öğreticiliğe Başvuracak Kişilerden İstenen Belgeler
1- Kimlik fotokopisi
2- Diploma fotokopisi veya öğrenim belgesi
3- Ustalık belgesi-İşyeri açma belgesi-Ön lisans veya Lisans diploması
4- 1 adet biyometrik fotoğraf
Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı
-Düz lise mezunu olup Ustalık belgesi sahibi olan ve Meslek Lisesi Diploması almak isteyen Adaylardan istenen belgeler:
1-Ustalık belgesinin aslı ve fotokopisi
2-Lise diploması aslı ve fotokopisi
3-Kimlik fotokopisi
4-Biyometrik fotoğraf
*Bu belgeler doğrultusunda e-mesem sistemine giriş yapılarak ders yılı sonunda diploma düzenlenir.
-Ortaokul mezunu olup Meslek Lisesi Diploması almak isteyen adaylar için yapılan uygulama:
1-Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği takvime göre telafi programına katılır. (Telafi eğitimi bir eğitim öğretim yılından (36 hafta) az olmamak üzere planlanacak olup, adayın her dersten başarılı olması halinde ilgili eğitim öğretim yılı çalışma takviminde belirtilen tarihlerde makam onayı ile uygun diploma düzenlenir.)
2-Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı’nda yer alan dersleri ortaöğretim kurumlarından alarak başarılı olduğunu belgelendirenler söz konusu derslerden muaf tutulur.